top of page

DE JAARFEESTEN

0001.jpg

Het jaarwiel 

"For humans to live in health, happiness and harmony, they must be in tune with the continually changing world around them."

De seizoenen en jaarfeesten

Stilstaan bij de seizoenen en het vieren van de jaarfeesten is ook in onze moderne tijd waardevol. Door ons bewust te zijn van de cyclus van het leven en ons eigen ritme daar op af te stemmen kan het leven makkelijker stromen en door te kijken naar de symboliek en betekenis daarvan in ons eigen leven kan er meer overgave en daarmee groei ontstaan. Onze relatie met Moeder Aarde kan zich ook verdiepen, door de seizoenen bewust te beleven. Er wordt wel gezegd dat dit soort bijeenkomsten en vieringen, voeding zijn voor Moeder Aarde en dat we dus aan haar teruggeven door op deze manier samen te komen.

Vrouwenklank organiseert bij de meeste jaarfeesten een viering. Soms is dat een samenzijn van een dag, soms valt een jaarfeest samen met de volle maan en combineren we de viering met de volle maan vrouwencirkel.

Op de agenda en op de pagina's van de afzonderlijke feesten vind je actuele data.

 

Onze voorouders waren zich bewust van de menselijke afhankelijkheid van Moeder Aarde. In Noord-West Europa, waar veel van ons onze wortels hebben en waar wij nu wonen, leefde men met de seizoenen. Men moest wel, omdat in onze landbouwcultuur de seizoenen bepalend waren. In de lente, zomer en vroege herfst stond alles in het teken van het zorgen voor een overvloedige oogst. De zaden werden geplant, nieuwe dieren geboren, wanneer de groenten rijp waren werd er ingemaakt, gedroogd, gebakken, granen werden geoogst en verwerkt en als afsluiting van het seizoen werden de daarvoor bestemde dieren geslacht. In de winter ging het leven een stuk langzamer en was er meer aandacht voor innerlijke processen. 

De samenwerking met Moeder Aarde was deel van het leven en ligt aan de basis van het stilstaan bij en vieren van de seizoenen.

De vieringen, die we nu jaarfeesten noemen, zijn een combinatie van Romaanse, Keltische en Germaanse oogst-, zonne-, en vuurfeesten. Ze markeren de belangrijke momenten in het jaar. 

bottom of page